Nearly zero energy Hotel Breeze wint de EZK Energy Award 2019

19 februari

Donderdag 30 januari 2020 heeft Hotel Breeze de EZK Energy Award 2019 gewonnen, uitgereikt door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Hotel Breeze is voorzien van het Earth, Wind & Fire concept. Bij dit project hebben wij de E- en W-installaties gerealiseerd. Dit biomimicry concept simuleert de natuurlijke airconditioning van termietenheuvels. In het gebouw wordt voor de natuurlijke airconditioning optimaal gebruik gemaakt van de natuurlijke elementen wind, water, zon en de aarde. Het is een vernieuwende en grensverleggende ecotechniek waarbij de natuurlijke elementen slim met innovatieve hightech technologie worden gecombineerd.

EZK Energy Award 2019 voor het Earth, Wind & Fire concept van Hotel Breeze

Jaarlijks wordt de EZK Energy Award uitgereikt aan organisaties die zich positief van anderen onderscheiden op het gebied van energiebesparing en duurzame opwekking van energie.

Dat Hotel Breeze als winnaar uit de bus kwam is te danken aan de combinatie van zowel het inspirerende Earth, Wind & Fire totaalconcept, de navolgbaarheid én opschalingsmogelijkheden. “Hierbij zijn zij net iets verder gegaan dan alle anderen”, aldus de jury.

Het biomimicry concept simuleert de natuurlijke airconditioning van termietenheuvels. Dit concept, waarbij technologie en natuur met elkaar zijn verbonden, simuleert de natuurlijke airconditioning van een termietenheuvel. De binnenkant van deze

termietenheuvels is altijd op constante temperatuur, ongeacht de locatie: zelfs in een woestijnomgeving, waar de dagtemperatuur kan stijgen tot 40 graden Celsius en het 's nachts afkoelt tot onder het vriespunt, blijft de temperatuur constant. Termieten regelen schommelingen door de luchtstromen aan te passen.

Bekijk de volgende video over de verduurzaming van Hotel Breeze:

https://youtu.be/EIPg06eeKwQ

Earth, Wind & Fire: indien nodig verwarmen of koelen

Het vertalen van de techniek van termietenheuvels in duurzame technologie resulteerde in het idee van Earth, Wind & Fire, een uniek concept dat voortkomt uit onderzoek uitgevoerd in 2013 door Ben Bronsema, samen met de TU Delft en TU Eindhoven.

"Wind wordt door het hotel gecirculeerd door buitenlucht die in schachten en ventilatieopeningen stroomt, waarin de klimaatcascade de lucht in de winter verwarmt en bevochtigt en in de zomer koelt", legt dr. ing. Bronsema uit,

raadgevend ingenieur en docent/ onderzoeker bij de faculteit Bouwkunde van de TU Delft.

Bezoek de website www.hotelbreeze.nlvoor achtergrond informatie over het Earth, Wind & Fire concept, of bekijk de volgende 3D animatie: https://youtu.be/8GAvbSHDVKA

“Groene luxe is de nieuwe norm”

"We hebben innovatieve eco-technologie gebruikt om een vooruitstrevend en duurzaam hotel te ontwerpen dat de standaard voor duurzame gebouwen naar een hoger niveau tilt", aldus Maarten Eldering, directeur van Amstelius B.V.

De totale verduurzaming resulteerde onder meer in een EPC van 0 én een BREEAM Excellent-certificering.

Hotel Breeze te Amsterdam
Met het centrum van Amsterdam op slechts 15 minuten afstand, heeft Hotel Breeze in 2019 haar deuren geopend voor gasten die op zoek zijn naar eco-comfort en luxe gastvrijheid in het eerste bijna energie neutrale hotel ter wereld. Hotel Breeze is gelegen aan de haven op Amsterdam-IJburg, aan de Bert Haanstrakade 1074.

Dit luxe hotel biedt 195 kamers van premium kwaliteit. Het charmante en elegante stadsgroene restaurant met een zonnig terras aan de haven, stijlvolle skybar met ruim balkon op de 10e verdieping biedt een prachtig uitzicht over het pittoreske IJmeer.

Diverse multifunctionele boardrooms maken het ideaal gelegen hotel in de nieuwe wijk IJburg tot een logisch ontmoetingspunt voor het bedrijfsleven. Voor milieubewuste bezoekers een ultiem groene beleving; dit hightech duurzame, slimme gebouw met eco-technologie is grotendeels zelfvoorzienend en maakt optimaal gebruik van natuurlijke elementen zoals wind, water, zon en de aarde.

Hotel Breeze is ontwikkeld door een alliantie van Amstelius B.V./ Dutch Green Company N.V. en Borghese Real Estate B.V. in co-creatie met hotelexploitant Hotel Breeze Amsterdam.

Hotel Breeze
Mandenmaker 18 | 5253 RC Nieuwkuijk | Tel. 073 518 6600 | info@vandelftgroep.nl SharePoint | disclaimer | sitemap