Instructiepagina CV-ketel bijvullen

Komt er geen (warm) water uit je kraan of worden je radiatoren niet goed warm? Dan kan het zijn dat de waterdruk van je cv-ketel te laag is. De waterdruk van je cv-ketel moet tussen de 1,8 en 2 bar staan. Bij een lagere druk dan 1,2 bar kan de cv-installatie het water niet goed rondpompen, hierdoor kunnen er storingen in je cv-installatie ontstaan. Is de druk te laag? Vul dan je cv-ketel bij.

Je kunt eenvoudig je cv-ketel zelf bijvullen. Hoe je dat doet, lees je in ons onderstaande handige stappenplan, of bekijk onze instructievideo. Kom je er niet uit? Neem dan telefonisch contact met ons op via 073 518 6600 of laat een berichtje achter in onze chatbox.

Stappenplan

Benodigdheden
– een vulslang
– een emmer of teil
– een doekje of dweil
– eventueel een waterpomptang om de vulslang mee aan te sluiten

STAP 1
Draai de temperatuur op de kamerthermostaat naar beneden. Heeft je cv-ketel een digitale display die de waterdruk weergeeft? Kijk daar naar tijdens het bijvullen. Geen digitaal display? Kijk dan naar de manometer.

Manometer*Voorbeeld manometer

STAP 2
Sluit de vulslang aan op de waterkraan (eventueel met een warmtepomptang) en laat de slang voorzichtig vollopen met water. Sluit na enkele seconden de waterkraan.

STAP 3
Sluit nu de andere kant van de vulslang aan op de vulkraan van je cv-ketel.

STAP 4
Draai eerst de waterkraan langzaam open en draai daarna de vulkraan een kwartslag open.

STAP 5
Houd nu de digitale meter op je cv-ketel (of manometer) goed in de gaten: bij een druk tussen de 1,8 en 2,0 bar mogen beide kranen weer dichtgedraaid worden. Sluit eerst de vulkraan en daarna de waterkraan.

STAP 6
Koppel de vulslang los van de vulkraan en leg deze in de emmer. Maak daarna de vulslang los van de kraan en laat het water in de emmer lopen.

STAP 7
Zet de kamerthermostaat weer op de gewenste temperatuur.

BELANGRIJK! Vergeet ook niet uw verwarming te ontluchten na het bijvullen. Hoe je dat doet lees je hier.

Hoe vaak moet je een cv-ketel bijvullen?

We adviseren je cv-ketel minstens één keer per jaar bij te vullen. Bij een wat oudere ketel kan dit twee keer per jaar nodig zijn. Het water in je ketel verdampt na verloop van tijd waardoor de waterdruk lager wordt. Wanneer de waterdruk te laag is, kan de ketel uitvallen. Moet je je cv-ketel vaker dan twee keer per jaar bijvullen? Of daalt de waterdruk weer snel wanneer je hem hebt bijgevuld? Dan heb je kans op een lekkage of een kapot expansievat. Neem dan contact met ons op.

Kan het kwaad als de waterdruk hoger is dan 2.0 bar?

Een te hoge waterdruk boven de 2.0 bar kan zorgen voor slijtage van de pomp en voor kapotte leidingen, daardoor kun je te maken krijgen met storingen aan de ketel en lekkages. Wanneer je waterdruk te hoog is kan je water laten ontsnappen uit je cv-installatie: sluit de vulslang alleen aan op het kraantje van je cv-installatie. Leg je slang op een lager punt in een emmer. Draai de kraan een klein beetje open en laat wat water weglopen.

Tip: sluit een onderhoudscontract af 

Een goed onderhouden ketel werkt zuiniger, veiliger en heeft minder vaak storingen of gebreken. Sluit je bij ons een onderhoudscontract af, dan weet je zeker dat je cv-ketel in topconditie blijft. En heb je toch een storing? Dan zijn wij 24/7 bereikbaar! 

Onze capaciteit is beperkt waardoor we onze diensten enkel kunnen aanbieden aan bestaande klanten met contract. Hierdoor kunnen we helaas geen service verlenen aan nieuwe particuliere klanten.