Instructiepagina verwarming ontluchten

Hoor je rammelende of borrelende geluiden of worden je radiatoren niet meer goed warm? Dan kan zijn dat er luchtbellen in je leidingen zitten waardoor je ketel harder moet werken om op de juiste temperatuur te komen. Dat is zonde want dit kost een hoop energie! Je kunt dit voorkomen door je verwarming te ontluchten.  

Je kunt eenvoudig zelf je verwarming ontluchten. Hoe je dat doet, lees je in ons onderstaande handige stappenplan, of bekijk onze instructievideo. Kom je er niet uit? Neem dan telefonisch contact met ons op via 073 518 6600 of laat een berichtje achter in onze chatbox.

Stappenplan

Benodigdheden
– een doekje
– een ontluchtingssleuteltje of radiatorsleutel

STAP 1
Zet de temperatuur van kamerthermostaat zo laag mogelijk en wacht +- 20 minuten tot de cv-installatie is afgekoeld.

STAP 2
Begin altijd bij de radiator op de laagste verdieping. Lucht verzamelt zich op het hoogste punt van de installatie. Werk daarom altijd vanaf de benedenverdieping naar boven.

STAP 3
Draai de radiatorkraan helemaal dicht.

STAP 4
Draai nu het ontluchtingsventiel een stukje open met de ontluchtingssleutel. Hou bij het opendraaien het doekje ertegenaan. Als er een straaltje water uit komt, is de radiator ontlucht.

*Ontluchtingsventielen zitten aan de bovenzijde van de radiator.

STAP 5
Draai het ventiel daarna weer dicht met de ontluchtingssleutel, en draai daarna de radiatorkraan weer open.

STAP 6
Ontlucht op deze manier elke radiator in huis, eindig bij de radiator in het hoogste punt van het huis. Zet daarna de kamerthermostaat weer op de gewenste temperatuur.

BELANGRIJK! Controleer na afloop of de waterdruk in de cv-ketel goed is tussen de 1,8 en 2 bar. Is de druk te laag, vul dan de ketel bij.

Waar vind ik het ontluchtingsventiel?

Ontluchtingsventielen zitten aan de bovenzijde van de radiator. De ventielen zitten nooit onderin een radiator. Dit zijn namelijk aftappers, om de radiator leeg te laten lopen. De ontluchter zit óf direct bij de radiatorkraan – een klein vierkant rechtop staand busje -, óf aan de andere kant van de radiator aan de kopse kant aan de bovenzijde. Als er geen ontluchter aan de bovenzijde van de radiator zit, is het wat lastiger. Volg dan de cv leiding naar een volgende radiator die wel te ontluchten is.

Hoe vaak moet ik mijn verwarming ontluchten?

We raden aan om één keer per jaar de verwarming te ontluchten. Blijf je geluiden horen en worden de radiatoren na het ontluchten niet warm genoeg? Dan is er een ander probleem. Neem contact met ons op, zodat wij mogelijk kunnen achterhalen wat er aan de hand is, en het probleem kunnen oplossen.

Tip: sluit een onderhoudscontract af 

Een goed onderhouden cv-installatie werkt zuiniger, veiliger en heeft minder vaak storingen of gebreken. Sluit je bij ons een onderhoudscontract af, dan weet je zeker dat je cv-installatie in topconditie blijft. En heb je toch een storing? Dan zijn wij 24/7 bereikbaar!

Onze capaciteit is beperkt waardoor we onze diensten enkel kunnen aanbieden aan bestaande klanten met contract. Hierdoor kunnen we helaas geen service verlenen aan nieuwe particuliere klanten.